Szellő

2023. február 20.

Szellő lakossága

Szellő lakossága 123 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Szellő
  • Lakosság: 123 fő
  • Irányítószám: 7661
  • GPS koordináta: N46.0734 E18.4608
  • Terület: 5.96 km2
    • Ebből belterület: 0.3 km2
    • Ebből külterület: 5.66 km2

Szellő címere

Szellő címere

Címer eredete és jelentése

A falu címere egyenesen álló, háromszögű pajzson található.

Benne a címerpajzs jobb oldalába nyúló, cölöphelyének közepén a pajzstalp közepétől a pajzsfő közepéig érő, élével jobbra néző, ezüst (fehér) színű ekevas a központi díszítés. Jobbról mellette, a pajzsfőben aranyszínű körlap van. Átmérője hozzávetőlegesen akkora, mint az ekevas fejrésze a pajzsfő közepén.

Az ekevas a pajzstalp elejének bal alsó sarkában és a pajzstalp közepén induló lendületes (kék színű) ívet ír le a pajzstalp közepe felé szűkülve úgy, hogy az ív a pajzstalp közepén lévő ekevas csúcsánál záródik.

A pajzs bal oldalán, a pajzstalp közepéből „kinövő”, kissé balra dőlő, aranyszínű gabonaszál látható. Jobb oldali levele a pajzsderék közepébe nyúlik.

A gabonaszál bal oldali levele a pajzsderék bal oldalán, középen visszahajolva, a pajzstalp hátsó részén látható. A levelek és a kalász stilizáltak.

A címerpajzs a pajzsderék elejének jobb alsó részén induló, a pajzsderék közepén kiemelkedő és a pajzsderék bal oldalának alsó részén záródó ívet – vágást – tartalmaz. A vágás a címerpajzsot két részre osztja. Az alsó rész zöld színű, a felső kék.

A címerpajzs felett egyszerű sisakkorona fogja össze a sisaktakarót, mely a címerpajzs körül helyezkedik el. A sisaktakaró stilizált, bevágott szélű, levél- vagy foszlányszerű.

A címerpajzs alatti, visszakunkorodó szélű, közepén két alsó csúcsponttal ábrázolt szalagon áll a felirat a község nevével, díszes, grafikus (HU Calligraph típusú) betűvel: SZELLŐ.

Ajánló