Szabadkígyós

2023. február 20.

Szabadkígyós lakossága

Szabadkígyós lakossága 2394 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Szabadkígyós
  • Lakosság: 2394 fő
  • Irányítószám: 5712
  • GPS koordináta: N46.617 E21.1
  • Terület: 45.56 km2
    • Ebből belterület: 2.74 km2
    • Ebből külterület: 42.82 km2

Szabadkígyós címere

Szabadkígyós címere

Címer eredete és jelentése

Szabadkígyós címerpajzsa összetett. Az álló, csücskös talpú öregpajzs vörös mezejében arany és zöld mintázatú kígyó lebeg, feje a pajzsfő közepén szembenéz, tátott szájában balról jobbra kinyúló aranyos markolatú, ezüst pengéjű szablyát tart, teste bal-jobb-bal-jobb irányban tekereg. A pajzsköldök magasságában helyezkedik el a boglárpajzs, melynek kék mezejében a Wenckheim-kastély stilizált, aranyos épülete vörös tetőzettel lebeg.

A pajzson kilencágú grófi korona (öt ágán arany, a közbeesőkön kék gyöngyökkel) helyezkedik el, abroncsán három türkizkő között két rubin virít. A korona hármas osztású vörös béléséből arany latinkereszt növekszik.

A foszlányok jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

Szabadkígyós címere beszélő címer (szaknyelven: tessera loquens), melyben a kígyó, mint a település névadója, az egykori vízjárta területre, annak élővilágára és a község középkori történetére utal. A kard az elmúlt fél évezred küzdelmeire emlékeztet, amelyet a terület lakosainak újra meg újra meg kellett vívniuk fennmaradásukért. Mivel a kard a kígyó szájában van, egyben a mai Szabadkígyós nevet is felidézi. A boglárpajzson szereplő kastély és a pajzsra helyezett grófi korona a Wenckheim család birtoklását, s vele a legjelentősebb helyi építményt fémjelzi. A korona hármasosztatú bélése a lakosságnak a hazáért kiontott véréről, a koronából növekvő kereszt pedig élő hitéről tesz tanúbizonyságot.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben