Sellye

2023. február 20.

Sellye lakossága

Sellye lakossága 2337 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Sellye
  • Lakosság: 2337 fő
  • Irányítószám: 7960
  • GPS koordináta: N45.872 E17.8458
  • Terület: 25.18 km2
    • Ebből belterület: 2.18 km2
    • Ebből külterület: 23 km2

Sellye címere

Sellye címere

Címer eredete és jelentése

A város címere álló, félköríves talpú pajzs, kék mezejében íves, aranyszínű pajzstalppal. A pajzstalpban a pajzs kék színével megegyező színű, hullámos ívű pólya található, mely a Dráva folyót jelképezi. Az ormánsági tájegység a Dráva ártere, a folyó jelentős szerepet játszott és játszik ma is a térségben fekvő települések életében.

Az arany pajzstalpon fő motívumként aranyszínű karós szőlőtőke áll. A motívum településtörténeti emlékként került a város címerére: Sellye 1781-ben II. Józseftől újra mezővárosi rangot kapott – 1332-ben a pápai tizedlajstromban már mint mezővárost és egy hatalmas uradalom székhelyét említik.

A címerpajzs jobb felső sarkában található aranyszínű Nap azt jelképezi, hogy a régi ormánsági emberek Napimádók voltak, mellette a bal felső sarokban lévő arany- és ezüstszínű csillag pedig az ökumenikus csillag jelképe.

A címer külső díszítése a zöld kétfajta árnyalatával színezett tölgykoszorú. Valójában már nem a címerhez tartozik, de annak díszítéseként szerepel, mely az Ormánság tölgyerdőkben gazdag vidékét jelképezi.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben