Parád

2023. február 20.

Parád lakossága

Parád lakossága 1875 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Parád
  • Lakosság: 1875 fő
  • Irányítószám: 3240 , 3244
  • GPS koordináta: N47.922 E20.044
  • Terület: 37.2 km2
    • Ebből belterület: 3.09 km2
    • Ebből külterület: 34.11 km2

Parád címere

Parád címere

Címer eredete és jelentése

Álló, háromszögű, ezüstszínű hullámos pólyával vágott pajzs. A pajzs felső, kék színű mezejében hármas zöld színű domb, amely utal a terület földrajzi adottságaira. Jobb oldalt a dombból növekvő, balra néző aranyszínű szarvasmotívum, amely szimbolizálja a vidék erdeiben lévő gazdag állatvilágot.

Bal oldalt a domb fölött lebegő, ezüstszínű, jobb felé forduló levágott kar, kezében virág. A motívum a község 1698-ból származó pecsétjében is megtalálható. A kar szimbolizálja a településen élő lakosság elődjeinek vitézlő, erőt, biztonságot kifejező, a régmúlt csatáiból hősiesen felemelkedő tetteit, a virág kifejezi a nagylelkű, humánus magatartást.

A pajzs közepén ezüstszínű hullámos pólya utal a parádi Tarna patakra, amely a környéken található kisebb patakok vizét gyűjti össze.

A pajzs alsó, vörös színű mezejében a pajzstalp jobb és bal szélét érintő aranyszínű kőmotívumok, körülötte kék és ezüst színű vízszimbólum. A kövek közül a vízből kiemelkedő, balra néző, tekergő ezüstszínű kígyó, szájában zöld színű, háromlevelű fűcsomóval.

A kőmotívum utal arra, hogy Markhot Ferenc vizsgálatai alapján és javaslatára, Parádon kezdte meg működését 1778-ban a Keresztelő Jánosról elnevezett bányatársulat, és indult meg a timsós vízre telepített timsógyártás.

A köveket ellepő vízszimbólum kifejezi a timsógyártás technológiáját.

A szájában életfüvet vivő kígyó, ugyancsak a timsó gyógyító mivoltára utal.

Kitaibel Pál munkássága révén terjedt el a parádi víz gyógyításának híre. Fáy András leírása után indultak meg azok az építkezések, amelyek során fürdőházakat, ivócsarnokokat, szállodákat emeltek Parádon és környékén.

Ajánló