Pákozd

2023. február 20.

Pákozd lakossága

Pákozd lakossága 3588 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Pákozd
  • Lakosság: 3588 fő
  • Irányítószám: 8095
  • GPS koordináta: N47.2165 E18.5403
  • Terület: 43.3 km2
    • Ebből belterület: 3.45 km2
    • Ebből külterület: 39.85 km2

Pákozd címere

Pákozd címere

Címer eredete és jelentése

A címer álló helyzetű, csücskös talpú tárcsapajzs, osztatlan kék pajzsmezővel. A pajzsmezőben egy lebegő katonai dob látható. A dob előtt haránt irányban két, keresztbe tett, szimmetrikusan elhelyezett szablya van. A szablyák pengéje ezüst, a markolat arany. A dob aranyszínű, alsó és felső karimája veres-ezüst-zöld háromszögekkel díszített. A címerpajzsot két oldalról zöld színű szőlőágak övezik. Az ágakon egy-egy zöld szőlőfürt látható.

Pákozd címere az 1848. szeptember 29-én Pákozd és Sukoró közti síkon lezajlott honvédő csatának állít emléket. A címerpajzs azért csücskös talpú tárcsapajzs, mivel ez a pajzstípus ún. „Kossuth-címerként” ment át a magyar köztudatba. A katonai dobot egy eredeti 1948-49-es honvéd gyalogsági dobról mintázták. A két szablya szintén korabeli huszárszablya stilizált másolata.

A címert övező kartus (növényi dísz) nem csupán díszítő motívum, hanem a község 1848 előtti történelmét szimbolizálja. Ugyanis az 1848-49-es csapatzászlókon a magyar címert két oldalról szintén kartus övezi, de az két tölgyfaág volt. A tölgyfaág a győztes csaták és hadvezérek szimbóluma. A kompozíció megtartásával a tölgyfaágak helyére azért szőlőágak kerültek, mert a község eredeti viaszpecsétjében is szerepel ez a motívum.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben