Örménykút

2023. február 20.

Örménykút lakossága

Örménykút lakossága 290 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Örménykút
  • Lakosság: 290 fő
  • Irányítószám: 5556
  • GPS koordináta: N46.826 E20.735
  • Terület: 54.56 km2
    • Ebből belterület: 0.42 km2
    • Ebből külterület: 54.14 km2

Örménykút címere

Örménykút címere

Címer eredete és jelentése

Egy csücskös talpú (süvegezett) pajzs, középen boglárpajzzsal. A jobb oldali címermező felső kétharmada kék, alsó harmada zöld. A zöld mezőben arany szélmalom áll, az 1880-as években épült, még ma is meglévő Bakulya-malom emlékére. A baloldali címermező szintén kék és zöld színeket tartalmaz, benne egy arany búzakéve a település mezőgazdasági jellegét, az összetartozást, a szlovák és a magyar lakosság békés együttélését jelképezve.

A címer alsó részén (süvegén) kék égbolt alatt zöld dombon (a valamikori Décse város helyén) egy arany gémeskút áll. A szájhagyomány szerint annak idején a település területén álló gémeskútból itatták az örmény kereskedők a lovaikat, és itt tartottak pihenőt. Ezért is lett a település neve Örménykút.

A címerfedőn egy ötgyöngyös bárói korona áll, melyből egy kereszt és egy kehely emelkedik ki. A korona az alapító földbirtokos család emlékét őrzi, a kereszt és a kehely a lakosság vallási hovatartozását hivatott szimbolizálni.

A középső boglárpajzs vörös-arany színű, hosszában rutázott. A korona az alapító, Harruckern bárói család emlékét őrzi.

A címertakarók jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst színűek. A címert alulról egy aranyszalag zárja, rajta fekete betűkkel a település nevével.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben