Nyírcsaholy

2023. február 20.

Nyírcsaholy lakossága

Nyírcsaholy lakossága 2168 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Nyírcsaholy
  • Lakosság: 2168 fő
  • Irányítószám: 4356
  • GPS koordináta: N47.9032 E22.3358
  • Terület: 34.34 km2
    • Ebből belterület: 2.45 km2
    • Ebből külterület: 31.89 km2

Nyírcsaholy címere

Nyírcsaholy címere

Címer eredete és jelentése

Többszörösen ívelt, csücskös talpú reneszánsz pajzs, középen vágott, fent hasított. Mezejében kék alapon ezüst-feketével jobbról balra átlós irányban a település három felekezetének temploma jelenik meg (lélekszámuk arányában): római kat., református és görög katolikus. A mellette lévő zöld mezőben látható három szál, kévébe kötött, vágott gabona (arannyal) a termékenységre, ill. a lakosság mezőgazdasági tevékenységére utal.

Alul a pajzstalp mezejében, középen pedig a község ősi családjának (először 1439-ben Káthay Jakab /káta nemzetség/, egri püspök pecsétjében, majd 1522-ben Csáholyi Ferencz csanádi püspök címerében, látható) jelképe, a vörös alapon elhelyezkedő hatküllős abroncsos kerék aranyszínnel mely a hagyományok ápolását szimbolizálja. A pajzs felett jobbra néző csőrsisak helyezkedik el, rajta arany ötágú lombkoronával.(lásd a káta nemzetség ősi címerében).

A két oldalról leomló sisaktakaró, mely a címert övezi, vörös-arany bélésű. Alul ezüst legendaszalagon antikva betűkkel a Nyírcsaholy felirat olvasható.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben