Nemesgulács

2023. február 20.

Nemesgulács lakossága

Nemesgulács lakossága 917 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Nemesgulács
  • Lakosság: 917 fő
  • Irányítószám: 8284
  • GPS koordináta: N46.8346 E17.483
  • Terület: 8.35 km2
    • Ebből belterület: 0.76 km2
    • Ebből külterület: 7.59 km2

Nemesgulács címere

Nemesgulács címere

Címer eredete és jelentése

A címer álló helyzetű, csücskös talpú pajzs, veressel és kékkel vágva. A felső (veres) pajzsmezőben két egymásba fonódó arany szőlővessző lebeg. A szőlővesszőkön három arany szőlőfürt látható. Az alsó kék pajzsmezőben egy kúp alakú zöld színű hegy emelkedik ki.

A címerpajzs felett egy szembenéző ezüstsisak látható, aranydíszítéssel. Az aranysisak-koronára könyökével egy behajlított, ezüst páncélos kar támaszkodik. A páncélos kar hegyével bal haránt irányba néző aranymarkolatú ezüstszablyát tart.

A címertakaró jobb oldala veres, fonákja arany, bal oldala kék, fonákja ezüst.

A község nevének „Nemes” előtagja arra utal, hogy a községet a középkorban, többségében kisnemesek birtokolták. Erre utalnak a címerpajzs nemesi heraldikára jellemző díszítményei (sisak, sisaktakaró).

Nemesgulácsnak nagyon szép viaszpecsét-lenyomata maradt fenn. Az új címer ennek a régi címeres pecsétnek az ábrájából indul ki. A címeres pecsét pajzsában: a szablyatartó kar helyére a falu melletti Gulács-hegy és az itt termő borokat jelképező szőlő került.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben