Mindszent

2023. február 20.

Mindszent lakossága

Mindszent lakossága 6269 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Mindszent
  • Lakosság: 6269 fő
  • Irányítószám: 6630
  • GPS koordináta: N46.533 E20.2
  • Terület: 59.35 km2
    • Ebből belterület: 3.77 km2
    • Ebből külterület: 55.58 km2

Mindszent címere

Mindszent címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs egyenes állású, alul kerek behajlással csúcsban végződik. Teteje egyenes, felső két sarka lecsapott, két oldalán ívelt bevágás van.

A pajzsmező kék színű. A felső pajzsmező közepén egy hegyével felfelé álló XVIII-XIX. századi ekevas van, természetes szürke színnel, plasztikus ábrázolással. Ívelt éle a pajzs bal oldala felé néz. Két oldalán egy-egy függőleges helyzetű, hasával befelé forduló ezüsthal látható, piros úszókkal. Az alsó pajzsmezőben, fentről egy szélesebb, egy keskenyebb, vízszintes hullámvonalú ezüstpólya. A hullámhegyek középen és a két szélen.

A pajzsmező kék színe a levegőt, az eget, a vizet idézi, melyek a tisztaság, az igazságosság és hűség jelképei. Az ekevas az ősi földművelést, Mindszent lakóinak fő foglalkozását jelzi, a két hal pedig az alapító hét halászcsaládra is utalva az ősi halászatot jelképezi. A szélesebb hullámvonalú ezüstpólya a kanyargó Tiszát, a keskenyebb a Kurcát jelenti, mint a város földrajzi adottságát a két folyó találkozásánál, valamint a halászat és a kompátkelés színterét.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben