Méhkerék

2023. február 20.

Méhkerék lakossága

Méhkerék lakossága 1943 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Méhkerék
  • Lakosság: 1943 fő
  • Irányítószám: 5726
  • GPS koordináta: N46.783 E21.45
  • Terület: 25.85 km2
    • Ebből belterület: 1.74 km2
    • Ebből külterület: 24.11 km2

Méhkerék címere

Méhkerék címere

Címer eredete és jelentése

Méhkerék község címere klasszikus arányú pajzs, arannyal szegve, középen egyszer hasítva.

Külső díszei: a pajzs fölé helyezett háromágú zöld levélmotívumból lecsorgó címersátor (vagy sisakdísz) színek: vörös – arany, fekete – ezüst.

A külső díszek körbeölelik az egész pajzsot.

A kék mezőben szereplő három arany búzakalász szárai vörös-fekete virágmotívumba tartanak. A fehér mezőben ferde állású kasza, nyele barna, pengéje ezüst. A penge vonala követi a pajzs alsó ívét. A vörös-fekete virágmotívumból kiinduló gyékény szára és levelei zöldek. A szár végén a termés (buzogány) barna. A szár, valamint a buzogány párhuzamot alkotnak a kasza nyelével. A kék mező a település környékét, a mocsaras-lápos vidéket idézi, a három aranykalász a mocsár termőképessé tételének eredményét.

A fehér mezőben lévő gyékény a mocsár idején uralkodó növényzetet jelképezi, a kasza a gyékény irtására, majd később a búza aratására utaló eszköz.

A címer egésze idézi a letelepülő lakosság küzdelmes múltját.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben