Kunszállás

2023. február 20.

Kunszállás lakossága

Kunszállás lakossága 1728 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Kunszállás
  • Lakosság: 1728 fő
  • Irányítószám: 6115
  • GPS koordináta: N46.763 E19.753
  • Terület: 20.85 km2
    • Ebből belterület: 1.05 km2
    • Ebből külterület: 19.8 km2

Kunszállás címere

Kunszállás címere

Címer eredete és jelentése

Az álló, kerek talpú címerpajzsban kék pajzsláb, benne ezüst „zászlós bárány” (Agnus Dei) lebeg. A pajzsláb felett hasított jobb oldali ezüstmezőben kivont kardját magasra emelő, kék mentés vörös nadrágos és sárga csizmás kiskun vitéz. A bal oldali kék mezőben ezüstsátor. A pajzsot ötágú arany heraldikai korona fedi.

A címerben megjelenő szimbólumok településünk múltjára utalnak. Kunszállás község területileg az egykori „Kiskun-Kerületben” fekszik. Innen ered nevének „KUN” előtagja is. A címerben megjelenő kiskun vitéz egyszerre állít emléket a történelmi kun hagyománynak, és utal a település nevére. A címerpajzs bal oldalán megjelenő sátor az itt letelepülő, szállást, otthont teremtő ősöket jelképezi, egyben megjeleníti a község nevének „SZÁLLÁS” utótagját is. Kunszállás község korábban Majsajakabszállás néven részben „Kiskumajsa pusztája” volt. A „zászlós bárány” Kiskunmajsa címeréből ered, ahonnan a legtöbb kunszállási család ősei származnak.

A heraldikai korona a Kiskun Kerület kiváltságos jogaira emlékeztet, arra az áldozatvállalásra, amikor a kiskunok az 1745-ös redemptio idején saját erejükből megváltották magukat, és kollektív szabadságot nyertek.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben