Kispáli

2023. február 20.

Kispáli lakossága

Kispáli lakossága 292 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Kispáli
  • Lakosság: 292 fő
  • Irányítószám: 8912
  • GPS koordináta: N46.9071 E16.828
  • Terület: 4.51 km2
    • Ebből belterület: 0.89 km2
    • Ebből külterület: 3.62 km2

Kispáli címere

Kispáli címere

Címer eredete és jelentése

A címer álló, kék, csücskös talpú pajzs. A pajzstalpon zöld hármashalom. A pajzsközépen balra kinyúló, három arany búzaszálat tartó levágott arany kar ezüst kézfejjel. A pajzsfej közepén előtűnő arany napkorong.

A nap mint a búzaszálak a termékenység, a gyarapodás, az erő szimbóluma. Megjelenik még a makk a tölgyfalevéllel, ez utal a természetes környezetben lévő lombos erdőre, de a makk jelképesen a termékenység, bőség szimbóluma. A lombos fa nemcsak a természetes környezetre utal, egyetemes szimbólum, az élet, a megújulás, növekedés jelképe. A címer színei a kék, a zöld a természet színei, a békét, termékenységet is jelenthetik, az arany és az ezüst a színeken megjelenő heraldikai mázak.

A zöld domb jellemző magyar címerkép, a stilizált kispáli harangláb mint az épített emberi környezet szimbóluma szerepel a címeren. A benyúló emberi kar a búzakalászokkal szintén jellemző heraldikai kép, de itt utal az emberre, konkrétan a Kis Pálra, a mindenkori kétkezi munkára, a teremtő emberi erőre, ami nélkül nem létezik a gyarapodás.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben