Kétsoprony

2023. február 20.

Kétsoprony lakossága

Kétsoprony lakossága 1245 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Kétsoprony
  • Lakosság: 1245 fő
  • Irányítószám: 5674
  • GPS koordináta: N46.721 E20.887
  • Terület: 51.24 km2
    • Ebből belterület: 0.76 km2
    • Ebből külterület: 50.48 km2

Kétsoprony címere

Kétsoprony címere

Címer eredete és jelentése

Álló, kerek talpú, kékkel és zölddel köldökében vágott pajzs. A kék mezőben, a pajzsfő jobb oldalán tizenhat ágú, aranyló nap ragyog, ugyanott a bal oldalon ezüst holdsarló látszik; a cölöp helyén stilizált, karcsú, arany templomtorony emelkedik fekete hármas toronyablakkal, fekete toronysisakkal és (latin) kereszttel. A zöld mezőben kettős szarufás elrendezésben két alul-felül kihegyezett lebegő cölöptől jobbra és balra négy-négy bal, illetve jobb haránt vágott, hegyes cölöp helyezkedik el (profánul: kettős fordított „V” alakot formázva). A pajzstalpban három aranyló gabonakalász alkot lebegő csokrot.

A címerben a stilizált templomtorony különlegesen fejezi ki a lakosság mélyen vallásos érzületét, ugyanakkor a templom keresztjének jobb oldalán a nappal, balján a holddal a település Árpád-kori előzményére is utal a „lignum crucis – arbor vitae” (a kereszt fája az élet fája) jegyében, ugyanis ez a „világfára” célzó jelképes ábrázolás már IV. Béla király egy veretén is megjelenik. A kettős szarufa elrendezésű cölöpökből képzett ábrázolást a falu neve sugallta. Azért van két azonos alakzat, hogy e név előtagját („kettő”) hangsúlyozza, a második névelem – a Soprony – pedig ószláv vagy román eredetű, jelentése „szín, karám, fészer” lehetett. Mindenesetre a 18. században az elnéptelenedett vidékre betelepülő szlovákok még értették és megtartották e nevet.

A gabonakalászokból álló „csokor” azt hangsúlyozza, hogy a lakosság hajdan is, ma is mezőgazdasági munkával keresi meg mindennapi kenyerét.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben