karbonsemlegesség (carbon neutrality) / klímasemlegesség

2023. március 24.

A karbonsemlegesség vagy klímasemlegesség azt jelenti, hogy egy szervezet, vállalat vagy ország olyan módon működik, hogy a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége megegyezik azzal, amennyit elnyelnek vagy eltávolítanak a környezetből. Az üvegházhatású gázok, mint például a szén-dioxid, a metán és a nitrogén-oxidok, hozzájárulnak a globális felmelegedéshez és az éghajlatváltozáshoz.

A karbonsemlegesség elérése érdekében a szervezeteknek csökkenteniük kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, például az energiahatékonyság javításával, a megújuló energiaforrások használatával és a szén-dioxid eltávolításával. Az eltávolítás lehetőségei közé tartozik a növényzet telepítése, a szén-dioxid tárolása és a technológiai megoldások, mint például a szén-dioxid elnyelő berendezések.

A karbonsemlegesség elérése fontos lépés a klímaváltozás elleni küzdelemben, és egyre több vállalat és ország vállalja, hogy eléri ezt a célt. Az ENSZ klímaegyezménye, a Párizsi Megállapodás, célul tűzte ki a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartását, és a karbonsemlegesség elérése kulcsfontosságú a cél eléréséhez.

Ajánló

vegetációs időszak

A vegetációs időszak az az időszak, amikor a növények aktívan növekednek és fejlődnek. Ez az időszak általában tavasztól őszig tart, amikor a...

bővebben

Vénasszonyok nyara

A vénasszonyok nyara egy olyan időszak, amikor az ősz már közeledik, de még mindig meleg és száraz az időjárás. A neve onnan ered, hogy ebben az...

bővebben