Kaposszekcső

2023. február 20.

Kaposszekcső lakossága

Kaposszekcső lakossága 1524 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Kaposszekcső
  • Lakosság: 1524 fő
  • Irányítószám: 7361
  • GPS koordináta: N46.3288 E18.1289
  • Terület: 15.62 km2
    • Ebből belterület: 1.41 km2
    • Ebből külterület: 14.21 km2

Kaposszekcső címere

Kaposszekcső címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs a címertani pajzsformák koronkénti változásának megfelelő formájú, alul hármas lekerekítésű doborpajzs.

A pajzsmezőt egy felfelé dongás egyenes körvonal két heroldalakra; felső 5/7 részre és alsó 2/7 részre osztja a címert.

A pajzs körvonalát arany fémszín szegélycsík határolja. A pajzs felső 5/7 részét adó mező színmáza kék, míg az alsó 2/7 részt adó mező színmáza zöld alapszínű.

A korai időszakra visszavezethető helytörténeti pecsétnyomat pecsétképeit is megjelenítő címer hat (6) címerképet tartalmaz.

A címer közepén és a címer alsó felfelé dongás mezőjében álló, előrelépő egész emberalak fején kalapot, jobb kezében szekercét, bal kezében arató sarlót tart. Színmáza ezüst fémszínű.

A pajzs heraldikai jobb oldalán felül látható nap égitest kör alakú és tizenhat sugarú. Arany fémszínű. A pajzs heraldikai jobb oldalának közepén álló fa lombozata aszimmetrikus és stilizált. Világoszöld színű. A fa törzse és gyökerei arany fémszínűek.

A pajzs heraldikai bal oldalán felül látható hold újholdsarlója ezüst fémszínű. A heraldikai bal oldal közepén álló búza gabonaszál arany fémszínű. A középső, lekerekített pajzstalpban található három hullámos pólya ezüst fémszínű. A helységnévvel ellátott szalag a címernek nem tartozéka, csak az eredeti címer megjelenítésére szolgál.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben