Kakucs

2023. február 20.

Kakucs lakossága

Kakucs lakossága 3197 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Kakucs
  • Lakosság: 3197 fő
  • Irányítószám: 2366
  • GPS koordináta: N47.2411 E19.3645
  • Terület: 21.79 km2
    • Ebből belterület: 1.61 km2
    • Ebből külterület: 20.18 km2

Kakucs címere

Kakucs címere

Címer eredete és jelentése

Kék színű, finoman ívelt, csücskös talpú pajzs a címer. A pajzs középső, függőleges tengelyében, a pajzstalp közepén lévő zöld füves dombon háromágú, zöld lombú tölgyfa áll. A fa természetes színű törzsének két oldalán egymással szimmetrikusan elhelyezett, kifelé forduló, könyékben hajlított kar látható. A bal felőli ezüstszínű, páncélos kar szablyát, a jobbról lévő vörös ingujjas kar pedig három aranyszínű kalászos búzát tart.

A tölgyfa lombkoronája felett, jobbról, a fa csúcsa felé szálló aranyszínű méhecske, balról pedig, ezzel szimmetrikusan, egy ezüst félhold helyezkedik el.

A Kakucs történetében meghatározó szerepet játszó két nagybirtokos címerpajzsának megfelelően kék színű pajzs nagyobb hányadát elfoglaló tölgyfa az újjáépült község első pecsétjének eleme, így a községi autonómia jelképe. Ennek három ága a falu történelmének fő korszakaira (az ismeretlen középkorra, a Grassalkovichok késő feudális időszakára és a község – Liebner család megjelenésétől napjainkig tartó – polgári korszakára) emlékeztet.

A községi autonómiát szimbolizáló fa törzsét két kifelé forduló kar óvja, melyek közül a páncélos kar a hatalmi szférában jeleskedő Grassalkovich, a búzakalászokat tartó pedig a honi és helybéli agrárfejlődést ösztönző Liebner család jelentőségére utal. A Grassalkovich család címerében lévő ezüst félhold a falu felemelkedésére, a Liebner-címerben fontos helyen álló méhecske a falu lakóinak szorgalmára és a tenni akarására céloz.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben