Ikrény

2023. február 20.

Ikrény lakossága

Ikrény lakossága 1951 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Ikrény
  • Lakosság: 1951 fő
  • Irányítószám: 0141 , 9141
  • GPS koordináta: N47.65 E17.5333
  • Terület: 15.58 km2
    • Ebből belterület: 1.99 km2
    • Ebből külterület: 13.59 km2

Ikrény címere

Ikrény címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs alakja szimmetrikus, oldalai párhuzamosak, felül az oldalakra merőleges, alul félkörívben zárul. Vízszintes vágás középen két mezőre osztja a pajzsot.

A felső pajzsmezőben a kastély és a magtár épület között található barokk kapuboltozat stilizált, egyszerűsített alakja látható. Túl azon, hogy e kapunak helytörténeti jelentősége is van, szimbolikus tartalmat is hordoz: fogadókészség, vendégvárás, vendégszeretet, nyitottság és minden egyéb, amit egy nyitott kapu szimbolizálni tud.

Színe: vörös háttérben lebeg az arany(sárga) nyitott kapu fekete kontúrral.

Az alsó pajzsmezőben a települést és határát közrefogó két folyó (Rába és Rábca) látható kék színben. Heraldikailag ez a mező pólyaként is felfogható. A vízből kiemelkedő gazdagon termő földre utal az arany(sárga) szín, rajta három buja vízinövénycsomóval (zöld szín), melyek jelenthetnek valamilyen kultúrnövényt is (búza, árpa stb.). A három a teljességet szimbolizálja, akár profán, akár vallási értelemben.

A címerpajzs felett, szorosan zárva a magyar Szent Korona stilizált formában látható, összhangban az egész címerpajzzsal. A koronában lévő vízszintes mező zöld, az erre merőleges mező vörös színű.

A címerpajzs alatt „IKRÉNY” felirat aláhúzva, valamint egy szélesített mező látható. Az „IKRÉNY” név bodoni betűtípus, függőlegesen nyújtva.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben