Hosszúvölgy

2023. február 20.

Hosszúvölgy lakossága

Hosszúvölgy lakossága 165 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Hosszúvölgy
  • Lakosság: 165 fő
  • Irányítószám: 8777
  • GPS koordináta: N46.5147 E16.9329
  • Terület: 3.6 km2
    • Ebből belterület: 0.24 km2
    • Ebből külterület: 3.36 km2

Hosszúvölgy címere

Hosszúvölgy címere

Címer eredete és jelentése

A község vörös és zöld színű, kerektalpú vágott címerpajzsát ezüstszínű, vékony, egyenes vonal vágja két részre. A pajzs egyenesen áll.

A pajzs felső mezejében vörös alapon, ezüstszínű, egyfejű, ősi, magyar turul-sas jobbjában a fogyó török félholdat markolja, baljában a remény leveles ágát tartja. A címer alsó felében zöld alapon aranyszínű harangláb helyezkedik el, melynek felső részén arany színnel a község létrejöttének dátuma, az 1772-es évszám jelenik meg.

A kerek talpú, vágott pajzsban a felső mező vörös színe: az Árpádok korára utal. Benne a török korban sorsközös Nagykanizsa váras címere, a sas. (A mai Hosszúvölgy évszázadokon át a Kanizsai család birtoka volt. – A török portyák által rendszeresen letarolt, a hadakozások pusztította, szenvedő terep.)

A várhely 1695-ben megjelent címerállata az egyfejű ősi magyar turul-sas a felszabadulás örömére jobbjában a fogyó török félholdat markolja, baljában a remény leveles ágát tartja.

Az alsó mező zöldje Zala ezeréves színét, a falu mezőgazdasági jellegét üzeni a betelepítés német színjelzőjével együtt. Benne hangsúlyosan jelenik meg a község tényleges létrejöttének, a sváb betelepítésnek 1722-es dátuma, s a harangláb – mely bár mai építmény – de a múltat tisztelő és tudó, világnézetet is jelző, szimbólummá válható szignuma.

A fémszínek (arany-ezüst) a klasszikus, legszigorúbb heraldikai törvényeknek is megfelelnek festékszínnel találkozásaikban. A címer színei együtt a nemzeti trikolort és a megye alárendelt színeit adják.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben