Hortobágy

2023. február 20.

Hortobágy lakossága

Hortobágy lakossága 1285 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Hortobágy
  • Lakosság: 1285 fő
  • Irányítószám: 4071
  • GPS koordináta: N47.5835 E21.152
  • Terület: 284.58 km2
    • Ebből belterület: 2.76 km2
    • Ebből külterület: 281.82 km2

Hortobágy címere

Hortobágy címere

Címer eredete és jelentése

Hortobágy pusztasága a legeltető állattartás ősidőkig visszanyúló területe, amelyen tavaszi zöldárkor igen körülményessé vált a közlekedés. Címeralkotó motívumai e témakörből kerültek ki.

A település címere középütt vágott pajzs, melynek felső részét hasítás osztja ketté. A jobb felső mező vörössel és ezüsttel hétszer vágott. A bal felső mező zöld udvarának halmán ezüstgém fordul és lép jobbra, fejénél jobbra fogyó, ezüsthold, balra tizenkét sugarú, aranynap. A vágás alatt zöld mezőben, arany hármashalmon jobbra forduló, ágaskodó ezüstlovon kék gatyás, ezüst (fehér) inges, fekete kalapot, lajbit és csizmát viselő csikós fekete nyelű, ezüstszíjazatú karikás ostort csördít, a lovas felett a kilenclyukú aranyhíd rajzolódik ki. A címer sisak és foszlányok nélküli.

Hortobágy címere kifejezi egyrészt a település eredendő magyar voltát és jellegét, a XV. század elejétől már jól adatolható vizenyős és mocsaras vidékét, amely a vízi madaraknak kiváló fészkelőhelyet nyújtott, a költözőknek pedig átmeneti szállást. A gém, mint a kígyófélék ádáz ellensége, Krisztust szimbolizálja, különösen így, a nappal és a holddal együtt; ezzel egyben a lakosság hitét is jelképezi.

Az ősi pusztai életmódot idézi fel az ágaskodó paripa, rajta a csikós legjellegzetesebb eszközével, a karikásostorral. Az egykori közlekedési viszonyokra és a hajdani vízjárásokra hívja fel a figyelmet a táj legjellegzetesebb építménye, az 1827-1833 között készült Kilenclyukú híd.

Ajánló