Hajdúsámson

2023. február 20.

Hajdúsámson lakossága

Hajdúsámson lakossága 13711 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Hajdúsámson
  • Lakosság: 13711 fő
  • Irányítószám: 4251
  • GPS koordináta: N47.6007 E21.7543
  • Terület: 69.47 km2
    • Ebből belterület: 5.2 km2
    • Ebből külterület: 64.27 km2

Hajdúsámson címere

Hajdúsámson címere

Címer eredete és jelentése

A homorú íven elhelyezett HAJDÚSÁMSON felirat fölött a kiegyensúlyozottságot sugalló, mérleg állapotot jelképező növényi folyondáron két szembeforduló, szintén növényi elemekkel díszített oroszlán égszínkék pajzsot tart.

A pajzs alsó részén domborodó föld zöld színű. A pajzs közepén átlóra rendezve jobbról balra ezüstfehér (kos-bika-oroszlán-kecskeszerű) állat ugrik.

A pajzson a szembenézeti képnek megfelelően balra forduló vitézi sisak (mellvérttel) található, amiből két kétszínű növényi folyondár (sisaktartó) leveledzik. A szembenézeti jobb oldalon kék-arany, a bal oldalon vörös-ezüst színű. A vitézi sisak fején velünk szembe forduló, a zeller motívummal harmonizáló ékköves aranykorona zárja a címert. Az ékkövek a kétszeri hármasságot jelezve legfelül és az alsó szinten két oldalon vörös színűek, az alsó szinten középen és a két, nyíló felső ágon zöld színűek. A mellvért nyakéke és a sisak belső része vörös színű.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben