Hajdúböszörmény

2023. február 20.

Hajdúböszörmény lakossága

Hajdúböszörmény lakossága 29728 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Hajdúböszörmény
  • Lakosság: 29728 fő
  • Irányítószám: 4086 , 4220 , 4224
  • GPS koordináta: N47.6732 E21.5076
  • Terület: 370.74 km2
    • Ebből belterület: 14.67 km2
    • Ebből külterület: 356.07 km2

Hajdúböszörmény címere

Hajdúböszörmény címere

Címer eredete és jelentése

A város a legnagyobb hajdútelepülés, címerképe gyakorlatilag azonos a hajdúk közös címerével; átvette a korponai kiváltságlevél címerképét azzal a különbséggel, hogy a két pajzstartó alakot (Sámsont és Herkulest) elhagyta.

Égszínkék alapú, tojásdad pajzson farkát a nyakára tekerő sárkány-kígyó látható, hasán vörös kereszttel. Ez a motívum – az adománylevél szavai szerint – Bocskai és a hajdúk szövetségére utal, a sárkánykígyót a fejedelem ugyanis saját nemzetségi címeréből ajándékozta a hajdúvitézeknek, s végső fokon a Báthory-címer motívumára vezethető vissza.

A pajzs belsejében páncélozott, ezüstszínű jobb kar látható, amely magyar típusú szablyát tart. Felette elsülni látszó pisztoly, heraldikailag jobb oldalon lobogó, füsttel vegyített láng, balra pedig emberarcú nap, amely az oklevél szavai szerint éppen felkelni látszik. A pajzs fölött vitézi nyílt sisak, felette rangjelző nemesi korona, amelyből derékból növekvően ábrázolt hajdúvitéz emelkedik ki, jobb kezében szablyát, bal kezében tőrt tartva, fején babérkoszorúval.

Az adománylevél világosan megmagyarázza e jelképek értelmét, amely világos utalás Bocskai és a hajdúk első közösen vívott győztes ütközetére, az álmosdi csatára (1604. okt. 15.), amely meghatározó módon befolyásolta a szabadságharc további kimenetelét.

A katonai erények hangsúlyozása mellett a lobogó láng és a nap a hajnalban véget érő ütközetre utal, amelyet Bocskai katonái a hajdúles mesteri alkalmazásával és a német tábor felgyújtásával fejeztek be.

A címert a város egészen 1944-ig hivatalosan is használta pecsétnyomóin, s bár az 1970-es években azt felelőtlen módon megváltoztatták, újabban hivatalosan is visszaállították jogaiba. A címer legrégibb, színesen megfestett ábrázolása 1793-ból való, s eredetileg a Bocskai téri református templom kazettás mennyezetét díszítette, ma pedig a templom falán található. Ugyancsak 18. századi az a nagyméretű festett címer is, amely a Hajdúsági Múzeum tulajdona.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben