Gyüre

2023. február 20.

Gyüre lakossága

Gyüre lakossága 1231 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Gyüre
  • Lakosság: 1231 fő
  • Irányítószám: 8932
  • GPS koordináta: N48.1764 E22.2698
  • Terület: 15.87 km2
    • Ebből belterület: 1.44 km2
    • Ebből külterület: 14.43 km2

Gyüre címere

Gyüre címere

Címer eredete és jelentése

A község címerének egy 1791-ben készült pecsét ábrázolása, valamint a községnek – a régi pecsét által is igazolt – kulturális jellege adott támpontot.

A stilizált állat (oroszlán) a karddal és a koronával az 1791-es pecsétjéről átvett szimbólum.

A címeren szereplő almafa a szabolcsi almatermesztés jelképe, az érlelő napsugár a gyümölcstermesztés elemi feltételét szimbolizálja.

A korona és az apostoli kettőskereszt az ősi keresztény vallást szimbolizálja, a vallási tisztelet tárgyául szolgált és szolgál. A hármashalom a magyarságra jellemző, azt igazoló ősi természeti jelenségként került a címerre szimbólumként. A hold szakrális szimbólum.

A község kialakulásának alapját, a Tiszát szimbolizálja a kék hullám, a belőle fakadó, a múlt és a jelen egyik éltető természeti forrásának szimbóluma a hal és a horog.

A pajzs az ősi hadviselés jelképi formája, klasszikusan egyszerű vonalú, nemesi címerek jegyeit viseli magán.

A címeren a színek a címertan szabályainak megfelelően jelennek meg. A sárga vagy aranyszín az értelem, az ész, a hit, a tekintély, erkölcsösség; a kék a szabadság, a szeretet, a remény és boldogság, szépség és egészség; a vörös a hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség; a zöld az élet, a növekedés, a nyugalom és a természet szimbólumszíne.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben