Györgytarló

2023. február 20.

Györgytarló lakossága

Györgytarló lakossága 460 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Györgytarló
  • Lakosság: 460 fő
  • Irányítószám: 3954
  • GPS koordináta: N48.2055 E21.6328
  • Terület: 30.19 km2
    • Ebből belterület: 0.58 km2
    • Ebből külterület: 29.61 km2

Györgytarló címere

Györgytarló címere

Címer eredete és jelentése

Egy pajzsban összetett, egyenesen álló, csücskös talpú, hasított pajzs. A pajzsmező heraldikai jobb oldala kék, bal oldala vörös, a Rákóczi család színeiből áll.

A pajzstalpon vízszintesen elhelyezett fatörzset ábrázoló címerkép, belőle a címerpajzs cölöphelyén felnyúló levélszárak egymást keresztezve a pajzsderék elejére és a pajzsderék hátsó tagjába hajló levéllel. Ez az egész egy címerképet alkot. A Lorántffy család címerképe.

A címerkép arany, fekete mázzal (levélerezet, farönkrajzolat). A pajzsfej elején a kék pajzsmezőben arany heraldikai nap, a pajzsfej hátsó részén a vörös pajzsmezőben ezüst holdarc található. A holdarc a heraldika jobb oldalára tekint.

A díszhely felső részén félig a díszhelyen, félig a pajzsmező fölé emelkedő aranykerék (fekete mázzal) áll. A keréken a heraldikai jobb oldalra tekintő, kiterjesztett szárnyú fegyverzett fekete sas található. Bal karmával a keréken kapaszkodó jobb karmában kivont ezüstkardot markoló sas. A fent leírt címerkép a Rákóczi-család címeréből ismeretes.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben