Gelse

2023. február 20.

Gelse lakossága

Gelse lakossága 1057 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Gelse
  • Lakosság: 1057 fő
  • Irányítószám: 8774
  • GPS koordináta: N46.6026 E16.9892
  • Terület: 22.46 km2
    • Ebből belterület: 2.17 km2
    • Ebből külterület: 20.29 km2

Gelse címere

Gelse címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs ívelt talpú háromszögű pajzs. A pajzs kék mezejében lebegő, kiterjesztett szárnyú fehér galamb, lábával arany lúdtollat tart. A pajzsmező alsó részében zöld hármashalom látható, második völgyéből ezüsthullámos forrás indul a jobb oldali pajzsszélig.

A pajzs jobb és bal oldalát koszorúszerűen elhelyezett, jobb oldalán lebegő zöld szőlőlevélfonat két fürt aranyszőlővel, bal oldalán lebegő arany búzakalászfonat díszíti.

A címerpajzs alatt lebegő aranyszalagon fekete betűkkel a felirat: GELSE.

A címerpajzsra emelt zöld „hármashalom” (domb és völgy váltakozása) Gelse község földrajzi elhelyezkedésének, a völgyből kifolyó ezüstfolyam a hasznosításra váró termálvíz jelképe.

A pajzs jobb és bal oldalát koszorúszerűen elhelyezett szőlőlevél- és búzakalászfonat veszi körül. Gelse község lakóinak életében mindig fontos szerepet játszott a mezőgazdaság, a szőlő- és növénytermesztés. Erre utal a község 1855. évi címeres pecsétje is.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben