Ecsegfalva

2023. február 20.

Ecsegfalva lakossága

Ecsegfalva lakossága 1118 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Ecsegfalva
  • Lakosság: 1118 fő
  • Irányítószám: 5515
  • GPS koordináta: N47.149 E20.924
  • Terület: 78.99 km2
    • Ebből belterület: 1.86 km2
    • Ebből külterület: 77.13 km2

Ecsegfalva címere

Ecsegfalva címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs kék színű, csücskös talpú reneszánsz pajzs, alsó részét zöld mező tölti ki, amelyből kettős „fűhalom” emelkedik ki.

A címer középpontjában a térség jellegzetes madara, a túzokmadár ezüstszínű, jobbra tekintő, figyelő, büszke képe helyezkedik el. A túzoknak, mint címerállatnak, a megjelenése egyrészt abból a tényből származik, hogy a táj jellegzetes, őshonos állata; Dévaványa, Ecsegfalva környékén található Európa legnagyobb túzokrezervátuma. A madár békés természetű, de óvatos, rejtőzködő életmódot folytat. Élettere a puszta kínálta környezet, életeleme a csend, a nyugalom. A másik ok a címerállatként történő megjelenésre: a túzok karakterének, habitusának a térségben élő emberek mentális sajátosságaival részben egyező volta. A békés, ám az idegenekkel szembeni egészséges távolságtartás, a nyugodt élet iránti igény, a pusztai lét inspirálta szabadságigény, függetlenségre, büszkeségre sarkalló mivolta részleges tartalmi azonosságot mutat az itt élő emberek és a túzok között.

A címer színeinek és háttérmotívumainak megválasztása földrajzi, táji sajátosságok képi megerősítése, a kék égbolt és a füves puszta látványának egyszerű eszközökkel történő megidézése.

A címer alatt a település nevét tartalmazó ezüst szalagdísz helyezkedik el.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben