Dunatetétlen

2023. február 20.

Dunatetétlen lakossága

Dunatetétlen lakossága 480 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Dunatetétlen
  • Lakosság: 480 fő
  • Irányítószám: 6325
  • GPS koordináta: N46.758 E19.093
  • Terület: 43.19 km2
    • Ebből belterület: 0.64 km2
    • Ebből külterület: 42.55 km2

Dunatetétlen címere

Dunatetétlen címere

Címer eredete és jelentése

Felül vállas, alul szív alakú, csúcsban végződő, kék-zöld színű, háromszögletű a címerpajzs, melyet egy ezüstszínű hullámvonal (a település nevének előtagjaként szereplő Dunát és a község területén keresztülfolyó, a helyiek által „Ér”-nek nevezett Fűzvölgyi-csatornát jelképe) vízszintesen két részre tagol.

A címerpajzs alsó, zöld mezőjében a csatorna fölött átívelő XIX. századi, kétlyukú téglahíd rajza, színe arany.

A felső kék mezőben két fenyőfa között oromfalas épülethomlokzat, mely a falu kialakulását megalapozó egykori majorság létrehozóinak, a gróf Teleki családnak egykori kúriáját (a település legkarakteresebb épületét) szimbolizálja, amely ma közintézményeknek ad otthont. Az épület előtti két fenyőfa a kastély előtti parkot és a közeli, Fűzvölgyi-csatorna mentén húzódó nagyobb parkot, a helyiek által közkedvelt „Fenyvest” jelképezi.

Az épület színe ezüst/fehér/és barna, a fenyők zöldek.

A homlokzat felett középen aranyszínű szalag lebeg, rajta 1947. Az évszám színe fekete. A címert fekete kontúrrajz fogja össze. A pajzs alatt íves, aranyszínű szalagon kontúrrajzos fekete szöveg: DUNATETÉTLEN.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben