Darvas

2023. február 20.

Darvas lakossága

Darvas lakossága 441 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Darvas
  • Lakosság: 441 fő
  • Irányítószám: 4144
  • GPS koordináta: N47.103 E21.3384
  • Terület: 42.31 km2
    • Ebből belterület: 1.03 km2
    • Ebből külterület: 41.28 km2

Darvas címere

Darvas címere

Címer eredete és jelentése

Darvas község címere pajzs alakú fekete szegéllyel, a pajzs mező alapszíne vörös. A pajzsmező alsó részében nemzetiszínű szalaggal összekötött két sötétzöld színű babérágon álló, jobbra forduló ezüst színű daru, mely felemelt jobb lábában egy arany követ tart.

A helység határa hajdan nagy részben mocsárból állt, s mint ilyen, vízimadarak tanyája volt. Vizes helyet szeret a daru is, s így bátran hihetjük a hagyomány után, hogy a határ azon részében, ahol a helységet telepítették, a Sárrét említett madarainak volt kedvenc tartózkodási helyük, melyet a lakosság daruállásnak, majd rövidítve Darvasnak nevezett.

Darvason egykor Daru család is létezett, s így nem volna lehetetlen, hogy a helység e család nevétől kölcsönözte nevét, azonban ez nagyon kétes, mert semmi adatunk nincs rá, hogy e család itt valaha jelentékeny birtokos lett volna. Mindenesetre írásos bizonyítékok vannak, amely szerint 1396-ban e község már létezett, mint Csáky vagyon.

A hagyomány szerint 1732. évi összeírásban Baranyi Miklós tulajdonában volt. 1851-ben Fényes Elek magyar-oláh faluként említi meg, statisztikai művében. A darvasi pecsét körirata „Darvas pecsétje 1855”, – a címer rajta egy daru.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben