Csólyospálos

2023. február 20.

Csólyospálos lakossága

Csólyospálos lakossága 1530 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Csólyospálos
  • Lakosság: 1530 fő
  • Irányítószám: 6135
  • GPS koordináta: N46.418 E19.841
  • Terület: 65.1 km2
    • Ebből belterület: 0.96 km2
    • Ebből külterület: 64.14 km2

Csólyospálos címere

Csólyospálos címere

Címer eredete és jelentése

Hasítással és ékkel három mezőre tagolt kerek talpú a pajzs. A jobb oldali aranymezőben lebegő helyzetben, hegyével lefelé álló, élével jobbra néző, fehér színű ekevas, a bal oldali kék mezőben szembenéző, egytornyú, fehér templom lebegő helyzetben. Az ék piros mezejében kezet fogó kézfejek fehér színben. A címerpajzson ezüstszínű kun sisak helyezkedik el. Sisaktakaró jobbról kék-ezüst, balról piros-arany. A pajzs alatt ezüstszalagon CSÓLYOSPÁLOS felirat.

A címer jobb oldali aranymezőjében lévő ekevas a település mezőgazdasági jellegére utal, hasonlóan az aranyszínhez, mely az érett búzakalászra emlékeztet. A bal oldali kék mezőben lévő templom a két puszta lakosságának katolikus hitét és összetartozását jelképezi.

Az ék piros mezejében szereplő kézfogás az 1923-ban megalakult gazdakör pecsétjének ábrája, amely szintén a két puszta lakosságának együvé tartozását jelzi.

Az ék piros színe az első, és a második világháborúban hősi halált halt csólyospálosi lakosok emlékét idézi.

A címerpajzson lévő ezüstszínű kun sisak a település kun jellegére utal. A sisak a csólyos pusztán 1905-ben végzett ásatások során előkerül kun sírlelet legszebb darabja. A puszta neve „Csólyos” is kun eredetű szóból származik.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben