Cibakháza

2023. február 20.

Cibakháza lakossága

Cibakháza lakossága 3673 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Cibakháza
  • Lakosság: 3673 fő
  • Irányítószám: 5462
  • GPS koordináta: N46.9532 E20.201
  • Terület: 38.21 km2
    • Ebből belterület: 2.98 km2
    • Ebből külterület: 35.23 km2

Cibakháza címere

Cibakháza címere

Címer eredete és jelentése

Cibakháza címere álló, csücskös talpú, négyelt pajzs. A jobb oldali felső vörös pajzsmezőben lebegő zöld fenyőgallyakból balra forduló, kétfarkú, fegyverzett (ti. nyelvét és körmeit kibocsátja), ötágú, aranydiadémmal koronázott aranyoroszlán növekszik, jobb mancsát támadóan előrenyújtja, baljával aranyos markolatú, ezüstpengéjű szablyát emel a feje fölé. A bal felső kék mezőben tizenhárom (3-2-3-2-3) aranyliliom lebeg. A jobb alsó, ugyancsak kék mezőben két hullámos ezüstpólya foglal helyet.

A bal alsó aranymezőben fekete turulmadár (Austur v. Falco sacer) szárnyal jobbra, karmaiban csúcsával jobbra irányuló nemzeti (piros-fehér-zöld) zászlót tart.

A pajzsra enyhén jobbra fordulva 1848-as honvéd gyalogsági főtiszti fekete, aranypaszományokkal és zsinórokkal, nemzeti színű sapkarózsával (benne arany V. F. monogrammal) és ezüst nemzeti címerrel díszített csákó került, amelyet jobbról és balról egy-egy arany rúdcsúcsos nemzeti színű zászló fog közre (foszlányok helyett).

Cibakháza címere beszélő címer (tessera loquens). A kék mezőben futó két hullámos pólya utal arra, hogy a település (bár az első okleveles említése csak 1465-ből van, talán már az őskorban is) a Tisza és a Körös szögében feküdt, amelyek magasabb vízállás idején a falu lábáig is kiöntöttek. A hősi helytállást, áldozatvállalást és nemzeti érzületet fémjelzi a fekete turul (Austur), amelyet már Attila hadijelvényein is feltüntettek, s a magyar fejedelmi dinasztia eredetmítoszában is szerepelt. Így jelképe lehet a helyi közösség sok évszázados küzdelmében és élni akarásában megnyilatkozó azon erőnek.

A Cibeo-Malaspini család (valószínűleg Károly Róbert kíséretében érkeztek hazánkba) címerében pedig felfedezhetjük a fenyők között álló oroszlánt, melyet némi módosítással a névadóra emlékezve a település a címerébe.

Másik nevezetessége Cibakházának, hogy 1849 januárjában itt állomásozott Leiningen-Westerburg Károly, az aradi tizenhárom egyike (aki egy csatát is vív februárban itt az osztrákokkal, melynek a kimenetele első pillanatban kétséges). Leiningen-Westerburg Károly (őt jelképezi a liliomok egyike) családi címerében is található ragadozó madár. A címer készítői úgy hiszik, a tizenhárom hős vértanúnak együtt kell szerepelnie a címerben (13 liliom); a Schwarzenberg gyalogezred fövegére emlékeztet az a tiszti csákó, amely a címeren szerepel.

A foszlányokat helyettesítő nemzeti zászlók közrefogják a főtiszti csákót, ezzel keretbe foglalják mindazt, amit a fentiekben elmondtunk a település múltjának jelentősebb és a pajzson ábrázolt eseményeiről.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben