Boda

2023. február 20.

Boda lakossága

Boda lakossága 370 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Boda
  • Lakosság: 370 fő
  • Irányítószám: 7672
  • GPS koordináta: N46.0768 E18.0488
  • Terület: 15.42 km2
    • Ebből belterület: 0.56 km2
    • Ebből külterület: 14.86 km2

Boda címere

Boda címere

Címer eredete és jelentése

A címer álló, háromszögű barokk pajzs, melynek oldalai ívesek, és felső csúcsaikban körívben záródnak. A pajzs felső éle a körívekből két homorú ívvel középen hármas tagolású motívumban záródik.

A két pajzsmezőben ezüst pajzsláb, melyben zöld barokk indamotívum lebeg. A kék mezőben középen arany trónszék vörös kárpittal. Tőle jobbra (a trón által kissé takarva) fehérruhás lebegő angyal természetes színében, arany hajjal és szárnyakkal, mellén keresztbevetett arany stólával. Jobb kezében vörös szívet tart maga előtt.

A tróntól balra, az előtérben (a trónt kissé takarva) a király alakja áll természetes színében, uralkodói ornátusban: hosszú fehér ruhában, vörös palástban, vörös harisnyában és lábbeliben.

A fehér ruhán derékban aranyszínű csatos öv. A király fején arannyal a magyar Szent Korona, baljában arany kettőskeresztes országalma, jobbjában arany jogar. A palástot fent arany pánt tartja össze. A trónon azért nem ül senki, mert a király még nem volt beiktatva.

A pajzs alatt lebegő arany szalagon BODA felirat fekete betűkkel.1239-ben említik az írások először Bodát.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben