Beregsurány

2023. február 20.

Beregsurány lakossága

Beregsurány lakossága 896 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Beregsurány
  • Lakosság: 896 fő
  • Irányítószám: 4933
  • GPS koordináta: N48.1612 E22.5446
  • Terület: 16.01 km2
    • Ebből belterület: 0.94 km2
    • Ebből külterület: 15.07 km2

Beregsurány címere

Beregsurány címere

Címer eredete és jelentése

A címer lekerekített, csücskös talpú, a reneszánsz címerpajzsokra emlékeztető címerpajzs. A címerpajzs egy vágással felső, az alsó címermező pedig egy hasítással jobb alsó és bal alsó címermezőkre oszlik.

A címermezőket elválasztó ezüstszínű, egyenlő hosszúságú osztó szárak Bereg vármegye történelmi címerét negyedelő görög keresztre utalnak. A vízszintes keresztszár a múltat és a jelent nemcsak elválasztja egymástól, hanem egyúttal össze is kapcsolja azokat. A címermező jobb felső sarkában aranyló Nap, a bal felső sarkában növekvő ezüst Hold. A felső címermezőben kék színű háttérben a zöld színű domborulaton egy fehér színű, ágaskodó egyszarvú látható. A felső címermezőben ábrázolt unicornis hasa alatt egy ezüstszínű küllős kerék látható. A jobb oldali alsó címermezőben vörös színű háttérben zöld színű stilizált tölgyfa látható öt aranyszínű makkal. A baloldali alsó címermezőben zöld színű háttérben egy fehér színű, aranyszarvakat viselő szarvasfej látható, a szarvai közé helyezett aranyszínű, lebegő helyzetű ötágú, nyitott leveles koronával.

A címerpajzs alatt kék színű szalag látható. Ezen aranyszínű betűkkel és számokkal Beregsurány község magyar nyelvű névalakja, az első írásos említés 1280-as, a felavatás 2002-es évszámai és a helyben lakók református vallását jelképező nyolcágú, aranyszínű Kálvin-csillag, görög- és római katolikus vallását jelképező aranyszínű kettőskereszt láthatók. A szalag nem szerves része a címernek, díszítő elemként szolgál.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben