Balatonmáriafürdő

2023. február 20.

Balatonmáriafürdő lakossága

Balatonmáriafürdő lakossága 869 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Balatonmáriafürdő
  • Lakosság: 869 fő
  • Irányítószám: 8647
  • GPS koordináta: N46.7061 E17.3705
  • Terület: 26.77 km2
    • Ebből belterület: 2.9 km2
    • Ebből külterület: 23.87 km2

Balatonmáriafürdő címere

Balatonmáriafürdő címere

Címer eredete és jelentése

pajzs alakú címer, halványkék alappal, benne álló oroszlán és griffmadár. A két álló alak piros színű szőlőfürtöt tart. A két alak alatt úszó hal. A pajzs felett Balatonmáriafürdő felirat. A pajzsot két oldalt sárga, zöld szőlő levelek, koszorú öleli.

Balatonmáriafürdő község címere az Andrássy család grófi címerpajzs alakja alapján készült. (A község lakói az alapító iránti tiszteletből, Széchényi Imre gróf feleségéről, Andrássy Máriáról nevezték el a községet Mária-telepnek, később Balatonmáriának, majd Balatonmáriafürdőnek.)

Az Andrássy család grófi címerében szerepel a griffmadár és az oroszlán mint szimbólum. Az oroszlán az erő és a hatalom jelképe, a griffmadár részben szintén az erő, de legfőképpen a bölcsesség szimbóluma. A címer jelentése: bölcsességgel, erővel, hatalommal védeni a községet, a Balatont, a gazdaságot.

Az Andrássy család címerében látható 9 ágú, grófi korona elhelyezkedését követi a község nevének felirata, amely a címerpajzs felett nyújtottan helyezkedik el.

A kék színű alapon, bal oldalon álló aranygriff és a jobb oldalon álló aranyoroszlán vörös szőlőfürtöt tartanak közösen. A szőlő a község szőlészeti múltjára utal. A griff és az oroszlán karmai alatt, jobb oldalra néző ezüst hal utal a Balatonra és a halászatra. A címerben a kék szín a Balaton kék vizét jelképezi.

A pajzs jobb és bal oldalát a szöveg kezdetétől és végétől, a betűmagasságot azok kétharmad részével mellettük felnyúló függőleges arany-zöld színű szőlőlevél-ornamentika zárja a pajzs alsó harmadáig. A szőlőlevél szintén a szőlőművelésre utal.

A helységnév betűi és a kontúrok feketék.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben