Balatonendréd

2023. február 20.

Balatonendréd lakossága

Balatonendréd lakossága 1334 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Balatonendréd
  • Lakosság: 1334 fő
  • Irányítószám: 8613
  • GPS koordináta: N46.8387 E17.9743
  • Terület: 40.02 km2
    • Ebből belterület: 1.77 km2
    • Ebből külterület: 38.25 km2

Balatonendréd címere

Balatonendréd címere

Címer eredete és jelentése

Álló kerektalpú a pajzs zölddel és fehérrel hasítva. A pajzs közepét egy nyolc darabból álló ún. „nyolccakkos hópehely” csipkedísz foglalja el. A kör alakú csipkedísz belsejében három búzakalász, melyek közül a középső egyenesen álló, a két szélső jobbra-balra kihajló helyzetű. A búzakalászok szemei ún. „gipür”-ből, a kalászok ívesen hajlott bajszai „fonásból” állnak, míg levelei „szövés”-ből készülnek.

A középső kalász oldalsó, a két szélső kalász belső bajszai egymást keresztezve rácsmintát alkotnak. A címerben foglalt minták a pajzs színeinek megfelelően váltakozó színűek. A címerpajzs alatt feketével a BALATONENDRÉD felirat. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

A címerben foglalt csipkeminta Balatonendréd hagyományos népművészetét, az abban foglalt kalászok és a pajzs zöld színe a fő foglalkozási ágat – a mezőgazdaságot –, valamint a természeti környezetet jelenítik meg.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben