Bakonytamási

2023. február 20.

Bakonytamási lakossága

Bakonytamási lakossága 572 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Bakonytamási
  • Lakosság: 572 fő
  • Irányítószám: 8555
  • GPS koordináta: N47.4112 E17.731
  • Terület: 20.49 km2
    • Ebből belterület: 0.83 km2
    • Ebből külterület: 19.66 km2

Bakonytamási címere

Bakonytamási címere

Címer eredete és jelentése

A címeren vágott és felül hasított, egyenesen álló a pajzs, első mezője vörössel és ezüsttel hétszer vágott, a bal oldalon vörös mezőben hatküllős aranyozott lebegő kerék. Az alsó kék mezőben ezüstözött fészkében ülő kiterjesztett szárnyú pelikán három, ezüstös fiókáját saját vérével táplálni látszik.

Az első, sávozott mező – mely egyezik államcímerünk jobb oldalával – jelzi, hogy a község régi magyar település, egyben az itt lakó emberek magyarságának és rendületlen hazaszeretetének a jelképe is. Az aranyozott kerék a falu legrégebbi – egy 18. századi pecsétnyomóról ismert – szimbólumaként került a címerbe. (A kerék – mint Árpád-kori motívum – a Káta nemzetség jelképe volt; a nemzetség és a település korai története közötti esetleges összefüggés még nem tisztázott. De a falu múltjának és egész történetének szimbóluma is lehet, mely – a kerékhez hasonlóan – a sok nehézség és akadály ellenére is mindig továbbhaladt.)

Az alsó mezőben látható, fészkében ülő és saját vérével fiait tápláló pelikán az odaadás és az önfeláldozás jelképe: a falu lakossága számtalanszor adta bátorsága tanújelét a megszállókkal szemben. Másik jelentése az eredete: a címerkép, a községben a 18. századtól birtokos németújvári gróf Batthyány-család címerének egyik részlete. (A grófi család első, 1500-ban nyert címerében már szerepelt a fiait tápláló pelikán, melyet a későbbi rangemelések alkalmával is megtartottak.) Ezért a hagyományok őrzésének és ápolásának szimbóluma is a címerkép felvétele az új pajzsba, folyamatos kapcsolatot jelképez a község régi és újkori jelvényei között.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben