Bábonymegyer

2023. február 20.

Bábonymegyer lakossága

Bábonymegyer lakossága 804 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Bábonymegyer
  • Lakosság: 804 fő
  • Irányítószám: 8658
  • GPS koordináta: N46.7493 E18.1173
  • Terület: 21.93 km2
    • Ebből belterület: 2.56 km2
    • Ebből külterület: 19.37 km2

Bábonymegyer címere

Bábonymegyer címere

Címer eredete és jelentése

Álló, csücskös talpú téglapajzs kék mezejében bal haránt ezüstpólya felfelé fordított vörös ecsettel megrakva: a pajzs jobb oldali részében a pólya közepénél, a választóvonalból kinövő helyzetben jobbra ágaskodó ezüstlovon bajuszos, kalapos, szembe néző betyár, az egész alak ezüst, kivéve nadrágját, mely fekete-ezüst csíkos, a betyár baljával ezüstkantárt, jobbjával ezüstpisztolyt tart, a pajzs bal oldali részében lebegő arany búzakéve arany kötéllel átkötve.

Az ecset Rudnay Gyula Kossuth-díjas festőművészt szimbolizálja. Az akkori Nagybábonyban lévő házában (ma Rudnay emlékház) sokat és szívesen tartózkodott és alkotott.

A betyáralak Patkó Pista somogyi betyárt szimbolizálja, aki a néphagyomány szerint gyakran fordult meg a községben és a környező erdőkben. Itt fogták el, miután halálos sebet kapott, majd itt is temették el (kopjafa jelzi a sírját).

A búzakéve az 1783-as pecséten is szerepel, a község mezőgazdasági jellegére utal.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben