Ambrózfalva

2023. február 20.

Ambrózfalva lakossága

Ambrózfalva lakossága 435 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Ambrózfalva
  • Lakosság: 435 fő
  • Irányítószám: 6916
  • GPS koordináta: N46.3501 E20.7298
  • Terület: 11.22 km2
    • Ebből belterület: 0.89 km2
    • Ebből külterület: 10.33 km2

Ambrózfalva címere

Ambrózfalva címere

Címer eredete és jelentése

A pajzs csücskös talpú reneszánsz, hasított, melynek heraldikai jobb oldalán zöld színű mezőben középen három aranyszínű búzaszál lebeg. A pajzs heraldikai bal oldalán, a pajzstalpon kék színű hármashalmon ezüstszínű kettőskereszt áll piros mezőben.

A két egyenlő részre osztott hasított címerpajzs fele részben a szlovák címerképet mutatja. Ez a motívum emlékezteti a település lakóit a szlovák eredetre, és figyelmeztet a nemzeti identitás és a hagyományok megőrzésére, ápolására. A kereszt motívum a nagyhírű Csanád megye egyházi hírnevére is utal, továbbá a magyar címerekben is fellelhető. A hármashalom úgyszintén. Így a múlt többféle szempontból szerepel a címer fele részén.

A másik fél rész a zöld mezőben a település alföldi voltát idézi, utal a mezőgazdasági jellegre. Az arany kalászok pedig a falu népének – telepes ősöknek – sikeres letelepedését, meghonosodását, az életet, a kenyeret jelenti, a megélhetés alapjának szimbóluma kíván lenni. Emlékeztet a mezőgazdaságra, a kenyeret adó földre, szorgos munkára, emellett jellegzetes heraldikai motívum, pecsétnyomókon gyakori az alföldön.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben