Városlőd

2023. február 20.

Városlőd lakossága

Városlőd lakossága 1253 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Városlőd
  • Lakosság: 1253 fő
  • Irányítószám: 8445
  • GPS koordináta: N47.1481 E17.6537
  • Terület: 22.27 km2
    • Ebből belterület: 1.62 km2
    • Ebből külterület: 20.65 km2

Városlőd címere

Városlőd címere

Címer eredete és jelentése

A címer egyes elemei a község történetének mindkét korszakára (a török dúlás előtti és az újratelepítést követő időszakokra) utalnak.

A címer pajzs alakú, a szélén teljesen körbefutó keskeny kékeszöld színű szegéllyel.

Ennek jelentése: a község egy védett völgyben (amit valamikor Szt. Mihályvölgynek hívtak) fekszik, és forrásokban gazdag mezők és erdők övezik.

A címert függőlegesen egy hullámos kék csík szeli ketté. Ez részben a falu közepén kanyargó Torna-patakot jelképezi, részben a spessarti Aubach völgyére utal, ahonnan a XVIII. sz. elején néhány család ide áttelepült.

A címer 4 mezőből áll, melyek alapszíne a sárga és a purpur. A sárga szín az érett gabonát, a kenyeret, az életet jelképezi. A purpur a hajnal, az újrakezdés színe arra utal, hogy ebben a völgyben több nép (avarok, szlávok, magyarok, németek) építette fel a maga települését az előző település romjaira vagy azok mellé.

Bal felső mező: Sárga alapon egy fehér tányér, melynek díszítése két egymással szembefordított hal. A tányér határainkon túl is jól ismert majolikagyárra utal. A benne lévő két hal a karthausi szerzeteseket, a hajdani kolostort és a hozzátartozó halastavakat jelképezi.

Jobb felső mező: Purpur alapon egy írótoll és egy üvegfúvó cső. Az írótoll a karthausi szerzetesek egyik fontos tevékenységét, a kódexírást jelzi. Az üvegfúvó cső az 1715 körül alapított pillei üveghutára utal.

Bal alsó mező: Purpur alapon egy ekevas látható csoroszlyával és öt gabonakalásszal. Ezek együtt azt jelzik, hogy elődeink egyik fő foglalkozása a földművelés volt.

Jobb alsó mező: Sárga alapon tölgyfalevél két makkal. A községet régen nagy erdők övezték, amelyek lehetővé tették az üveghuta üzembehelyezését, faeszközök készítését, a sertések makkoltatását. Mivel a környékre inkább bükkfa a jellemző, a tölgylevél a fafeldolgozás mellett a XVIII. sz. elején betelepített lakosság őshazáját, a spessarti erdőket is idézi.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben