Szurdokpüspöki

2023. február 20.

Szurdokpüspöki lakossága

Szurdokpüspöki lakossága 1787 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Szurdokpüspöki
  • Lakosság: 1787 fő
  • Irányítószám: 3064
  • GPS koordináta: N47.852 E19.6958
  • Terület: 26.7 km2
    • Ebből belterület: 2 km2
    • Ebből külterület: 24.7 km2

Szurdokpüspöki címere

Szurdokpüspöki címere

Címer eredete és jelentése

Álló, háromszögű, arannyal és zölddel vágott pajzs a címer, felső, arany mezejében lebegő, püspöki rangot jelző zöld főpapi kalap, zöld zsinórzattal és két oldalt 6-6 zöld bojttal. A kalap alatt, a bojtozatok által övezve lebegő, szívből növekvő, kifelé szélesedő szárú, végein enyhén ívelt latin kereszt vörössel. Az alsó, zöld mezőben lebegő arany szőlőfürt két levéllel. A fürtöt két oldalról 1-1 lebegő, szárukon keresztbetett íves arany búzakalász övezi.

A címerpajzs alatt lebegő, fecskefarok-végződésű, íves aranyszalagon feketével nagybetűs felirat: SZURDOKPÜSPÖKI. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

A zöld főpapi kalap a 6-6 zöld bojttal a püspöki méltóság szimbólumaként szerepel a címerben. Szurdokpüspöki egyike annak a 10 településnek, melyeket Szent István 1004-ben adományozott az Egri Püspökségnek.

A szőlőfürt, és az azt övező két búzakalász a mezőgazdasági tevékenységet jelképezik, amely a lakosság megélhetését biztosította a múltban és részben ma is.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben