Szentimrefalva

2023. február 20.

Szentimrefalva lakossága

Szentimrefalva lakossága 150 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Szentimrefalva
  • Lakosság: 150 fő
  • Irányítószám: 8475
  • GPS koordináta: N47.0713 E17.2807
  • Terület: 10.87 km2
    • Ebből belterület: 0.31 km2
    • Ebből külterület: 10.56 km2

Szentimrefalva címere

Szentimrefalva címere

Címer eredete és jelentése

A címer álló helyzetű, háromszögű pajzs, osztatlan kék pajzsmezővel. A címerpajzs alján emelkedő, zöld hármashalmon természetes ábrázolású Szent Imre herceg áll, feje körül aranyglória lebeg. A herceg fekete hajú, fején nyitott aranykoronát visel.

A herceg ezüst (fehér), térdig érő ruháját derekán aranycsatos barna öv szorítja le. A ruha alatt ezüst (fehér) páncélinget és páncélharisnyát visel. A herceg vállára vetett, redőzött, veres köpenye hátul a bokájáig ér le. Elöl a köpenyt jobb felől egy kerek, aranycsat rögzíti. A köpeny az aranycsattól átlósan, dús redőkben omlik le a herceg bal könyökéig. A herceg környékben behajlított jobbjában egy természetes ábrázolású liliomot tart. Bal kezét ezüstpengéjű pallosának aranymarkolatán tartja. A csupasz pallos a herceg bal oldalán függőlegesen lóg egy vékony, jobb haránt irányban lelógó barna szíjon.

A kék pajzsmező felső részén egy-egy kisebb háromszögű címerpajzs lebeg. A jobb oldali kisebb címer pajzsa ezüst és veressel hétszer vágott. A bal oldali kisebb pajzs osztatlan veres mezejében természetes ábrázolású liliom lebeg.

A település címere ún. mesélő címer, mivel elmeséli a település nevét. Szt. Imre herceg ábrázolása korhű ruházatban történik, a „szokványos” egyházi ábrázolásokkal rokon. A szüzességet fogadó, szentté avatott herceg megkülönböztető attribútumával, a liliommal együtt látható. A kisebb címerpajzsok az „Árpád-házi” Szt. Imre herceg felismerését segítik.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben