szén-dioxid kivonása/eltávolítása a légkörből (CDR, Carbon Dioxide Removal)

2023. március 24.

A szén-dioxid kivonása vagy eltávolítása a légkörből (CDR) olyan technológiai megoldásokat jelent, amelyek célja a légkörben lévő szén-dioxid mennyiségének csökkentése. A CDR technológiák közé tartozik például a szén-dioxid tárolása, a fotoszintézis fokozása, a tengeri algák termesztése, a szén-dioxidot felszívó anyagok használata és a szén-dioxidot hasznosító technológiák alkalmazása.

A szén-dioxid kivonása a légkörből fontos szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, mivel a szén-dioxid a legfontosabb üvegházhatású gáz, amely hozzájárul a Föld átlaghőmérsékletének emelkedéséhez. A CDR technológiák alkalmazása lehetővé teszi a szén-dioxid kibocsátás csökkentését és a klímaváltozás hatásainak enyhítését.

Azonban a CDR technológiák alkalmazása nem jelenti azt, hogy a szén-dioxid kibocsátás csökkentése nem fontos. A CDR technológiák csak kiegészítő megoldások lehetnek a szén-dioxid kibocsátás csökkentése mellett. A legfontosabb lépés a klímaváltozás elleni küzdelemben a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, amelynek érdekében a megújuló energiaforrások használatát és az energiahatékonyság növelését kell előtérbe helyezni.

Ajánló