Szakály

2023. február 20.

Szakály lakossága

Szakály lakossága 1258 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Szakály
  • Lakosság: 1258 fő
  • Irányítószám: 7192 , 7225
  • GPS koordináta: N46.5244 E18.3797
  • Terület: 41.02 km2
    • Ebből belterület: 2.21 km2
    • Ebből külterület: 38.81 km2

Szakály címere

Szakály címere

Címer eredete és jelentése

A pajzs címer heraldikailag szabályos. Osztott, három egyenes vonal választja három részre, többszörösen hasított. A színek egymás mellett vonalkontúr nélkül érintkeznek, találkoznak. A pajzs kerete vékony fekete vonal.

A bal oldali, felső, kék mezőben egy aranyszínű gímszarvasfej található, hét csillag a gímszarvak között és hold rozetta. Ez két régi legendát takar:

– a honfoglaló magyar szarvasüldöző legendáját,

– a csillagokból (Göncölszekér) kialakított szarvas legendáját. Mindez arra utal, hogy Szakály község már a honfoglalás idejében lakott terület volt.

A felső, jobb oldali, piros mezőben, aranyszínben a település katolikus templomának rajzolata látható. Az alsó, zöld mezőben jobbról a település mezőgazdasági profilját szimbolizálja a három búzakalász. Bal oldalon a szőlőnek kiemelt jelentősége van, hisz dokumentumok, feljegyzések igazolják, hogy már az 1700-as években a domboldalon szőlőművelés folyt.

Az alsó zöld mezőben a fentieken kívül még egy ezüstszínű hullámos pálya van, amely a Kapos folyót jelenti.

A címeralakon, címerpajzson kívül két forma látható: alul ezüstszínű fecskefarkú zászlószalagon fekete felirat: Szakály.

A címerpajzs felső részén díszítő céllal a környező grófság címeréből kiragadva két aranyszínű levélminta fekete kerettel.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben