Sarród

2023. február 20.

Sarród lakossága

Sarród lakossága 1041 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Sarród
  • Lakosság: 1041 fő
  • Irányítószám: 9434 , 9435
  • GPS koordináta: N47.6317 E16.8604
  • Terület: 40.06 km2
    • Ebből belterület: 1.57 km2
    • Ebből külterület: 38.49 km2

Sarród címere

Sarród címere

Címer eredete és jelentése

A címer klasszikus háromszögű címerpajzs, amelynek bal oldali hasított mezőjében a régi hagymakupolás, félig leeresztett rostélyos templom rajza látható. A templom alapszíne ezüst, a torony és a tető vörös, kék háttérrel, vörös kapuval és ablakkal. A hasított mező alsó része: a pajzstalp zöld.

A jobb oldali mező középen vágott, és a felső, részben vörös háttérrel a nagykócsag ezüstszínű, stilizált képe látható, ami a Fertő-tó egykor meghatározó közelségére utal.

A jobb oldali alsó mezőben az aranyszínű szénaboglyák az egykori állattartásra, a jó kaszálókra utalnak a kék színű háttér előtt, a zöld mezőben.

A címerpajzs felett aranyszínű betűkkel a község neve: SARRÓD.

Sarród község címere az 1772-es, valamint az 1842-ből való régi történelmi pecsétek hagyományait alkalmazza.

Az 1772-ből fennmaradt pecsét mezejében félig leeresztett rostélyú, rácsos torony. Az 1842-től alkalmazott Sarród-hely feliratú pecséten hagymakupolás templomtorony szerepel kapuval és emeleti ablakkal.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben