Sárosd

2023. február 20.

Sárosd lakossága

Sárosd lakossága 3249 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Sárosd
  • Lakosság: 3249 fő
  • Irányítószám: 2433
  • GPS koordináta: N47.0429 E18.6483
  • Terület: 48.12 km2
    • Ebből belterület: 3.56 km2
    • Ebből külterület: 44.56 km2

Sárosd címere

Sárosd címere

Címer eredete és jelentése

Csücskös talpú, csúcsaiban csapott, álló pajzs, melynek zöld mezejében, a pajzstalp magasságában vörös halászcsónak orral enyhén jobbra fordulva lebeg, benne a cölöp helyén jobbra forduló gólya áll. A pajzsfőbe hátulról (balról jobbra) természetes színű, páncélozott, vágott jobb kar nyúl be, kezében kivont ezüstpengéjű szablyát tart.

A pajzson természetes színű, aranypántozatú, szembenéző sisak nyugszik, rajta ötágú, arany leveleskorona (a három levél két gyöngyöt fog közre) van, mely fölött a sisakdísz megismétli a címerkép egyik motívumát (természetes színű páncélos vágott jobb kar ezüstpengéjű szablyát tart).

A foszlányok – jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst – a pajzsközép alá érnek.

Sárosd címere minden valószínűség szerint beszélő címer (tessera loquens), ugyanis vízjárta vidéke legeltetésre kiválóan alkalmas, ezért legelső írásos említésében – a XIII. században – királyi lovászok (agazones regales) perlekednek érte, néhány évtizedes polgári birtoklás után a hantosszéki kun szállások között leljük (a kunok pedig szintén lovas szolgálatot láttak el). A zöld pajzsszín és a csónak pontosan erre a vizes, dús legelőjű természeti adottságra utal.

Kevéssé világos a gólya szerepe, bár egy ilyen helyen gyakori madár lehetett, de az sem lehetetlen, hogy a mezővárossá válás korabeli földesurai (Eszterházyak) nevére asszociált az eszterág (=gólya) címerbe emelése. A páncélozott, kardot emelő vágott kar a katonai vitézségre utal, hiszen a XIII. századból mind a királyi lovászok, mind az ide került kunok, de a volt birtokos Thoman nemesi tagjaitól a Széplaki Bottka családig és az Eszterházyakig számos kiváló katonát adtak az országnak.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben