Sand

2023. február 20.

Sand lakossága

Sand lakossága 349 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Sand
  • Lakosság: 349 fő
  • Irányítószám: 8824
  • GPS koordináta: N46.4222 E17.1232
  • Terület: 7.48 km2
    • Ebből belterület: 0.88 km2
    • Ebből külterület: 6.6 km2

Sand címere

Sand címere

Címer eredete és jelentése

A címer formája: kikerekített oldalú, hegyes talpú pajzs, középen vízszintesen két mezőre osztva. A címerpajzs felett lebegő arany szalagon SAND felirat. A pajzsot alulról indulva két zöld olajág keretezi, melynek bogyói vörös színűek. Színei: felső mező kék, alsó mező arany (sárga) színű. Ábrái: a felső kék mezőben három arany (sárga) színű búzakalász, középről indulva kettő a címer jobb, valamint a bal sarka felé, a középső pedig egyenesen felfelé irányul. Az alsó aranyszínű mezőben kék szőlőfürt balra kanyarodó kaccsal.

A magyar települések gyakorta használják e két figurát címerükben. Sand község lakói használják címerükben a búzakalászt és a szőlőfürtöt, hiszen őseik paraszti életformát folytattak. A kék szőlőfürt a sandi szőlőhegyen elterjedt kék szőlőfajtákat és a mára nagy részben gyümölcstermelővé vált szőlősgazdákat jelképezi.

Őseik fegyverrel harcoltak a község határában a gabonaföldekért és a szőlőhegyért, ezért használják ezeket a címerábrákat. A pajzsot övező, zöld színű olajág a vörös bogyókkal a sokat szenvedett település békevágyát, valamint a zöld szín a keresztény ember szebb jövőbe vetett reményét szimbolizálja.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben