Pusztamonostor

2023. február 20.

Pusztamonostor lakossága

Pusztamonostor lakossága 1619 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Pusztamonostor
  • Lakosság: 1619 fő
  • Irányítószám: 5125
  • GPS koordináta: N47.557 E19.797
  • Terület: 24.62 km2
    • Ebből belterület: 1.59 km2
    • Ebből külterület: 23.03 km2

Pusztamonostor címere

Pusztamonostor címere

Címer eredete és jelentése

Kék és zöld színű, vágott háromszögű pajzs. A pajzs vágott mezejének felső része kék a pajzsmagasság 5/7-ed része, míg a zöld pajzsláb a pajzsmagasság 2/7-ed része. A pajzsot kettős fekete kontúrú, aranykeret veszi körbe. A pajzsmagasság és szélesség aránya: 7:8.

A pajzs kék mezejének szimmetriatengelyén Pusztamonostor templomának stilizált képe emelkedik. A templom aranyszínű, ajtaja piros, a piros bevonatú toronysüveg csúcsát arany kettőskereszt díszíti. A templomot két aranykalász öleli, követve a pajzs ívét.

A pajzstalp zöld mezejében két aranybevonatú, lefelé irányuló ekevas keresztezi egymást követve a szimmetrikus elrendezést.

A kék-arany színű takaró aranykoronából bomlik alá. A korona középső és oldalsó ágai liliom alakúak, köztük egy-egy gömbös ág helyezkedik el.

Szimmetrikusan hullámzó a pajzs csúcsával és oldalával érintkező, kék-arany bevonatú, fecskefark végződésű szalagon „Pusztamonostor” felirat olvasható. A felirat betűi aranyszínűek, fekete kontúrral.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben