Pénzesgyőr

2023. február 20.

Pénzesgyőr lakossága

Pénzesgyőr lakossága 326 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Pénzesgyőr
  • Lakosság: 326 fő
  • Irányítószám: 8426
  • GPS koordináta: N47.2295 E17.7903
  • Terület: 17.65 km2
    • Ebből belterület: 0.68 km2
    • Ebből külterület: 16.97 km2

Pénzesgyőr címere

Pénzesgyőr címere

Címer eredete és jelentése

Álló, csücskös talpú a pajzs, melynek zöld mezőjén (Bakony) stilizált hármas aranylevél látható, a területi egységek (Pénzeskút: Zirchez tartozó terület, Körisgyőr: mint szentgáli birtok, Kerteskő Bakonybél külterülete) összetartozását és jelentőségét hangsúlyozza.

Pénzesgyőr község önkormányzata az 1996. évben határozta meg, hogy megalkotja a település jelképeit, címerét és zászlaját. A Heraldika Stúdió munkatársaival együttműködve készült el három javaslat. Elfogadásra az került, amely formájában legjobban fejezi ki a tartalmi jegyeket.

Ezek a következők: a Magas-Bakony egyik kis településről van szó, mely fiatal falu. Az Elnöki Tanács 1956. július 1-vel nyilvánította önálló községgé három külterületi lakott településrész (puszta) egyesítésével: Pénzeskút, Körisgyőr, Kerteskő.

Mindhárom településrészbe a XVIII. század elején került benépesítésreérkeztek a német, a szlovák és a magyar telepesekkel.

A címer fő motívumát éppen ezért a közös gyökérből eredő három ág, az abból sarjadó 3 levél, az egyházi különállóság és későbbi egyesítése, egységbe fonódása alkotja.

A címer sSzínei: a: A Bakony erdeinek, nyári sötét zöldjee és őszi aranyló fények kombinálódnakciója.

Az arany – Pénzesgyőr lakóinak reménye szerint – a jövőbe vetett hitet is jelképezi, – az egykor fennálló kihalással való fenyegetettség helyett az aranyló jövőt, melyet a település elsősorban üdülőfaluvá való válásával tud elérni.

Ajánló