Penyige

2023. február 20.

Penyige lakossága

Penyige lakossága 699 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Penyige
  • Lakosság: 699 fő
  • Irányítószám: 4941
  • GPS koordináta: N47.9986 E22.5685
  • Terület: 18.89 km2
    • Ebből belterület: 1.09 km2
    • Ebből külterület: 17.8 km2

Penyige címere

Penyige címere

Címer eredete és jelentése

Háromszögű kék tarpajzson, a pajzs függőleges tengelyében arany, egész emberi alak áll szemben, enyhe terpeszállásban (az alak az1800-as évek elején készített községi okiraton lévő bélyegző lenyomatáról származik). A szimmetrikusan tárt karú, bajuszos emberi alak kalapban, zsinóros mellényben, vászonnadrágban ábrázolt. Jobb kezében aranynyelű ezüstsarlót markol, míg a balban három, leveles arany búzakalászt. Az ezüst hullámpálya középvonala a címeres pajzs egyharmad magasságában van, szélessége a pajzsmagasság egykilenced része. Az emberalak kezeiben elhelyezett sarló és a búzakalászok arra utalnak, hogy Penyige község lakosainak életében szerepet játszott a mezőgazdaság.

Az ember háromhullámos ezüstpályára támaszkodik csizmás lábával. Az ezüstpálya a község határában lévő, egy jó szakaszon a község belterületének határát jelentő Szenke-patakot jelképezi.

A pályán kilenc (népművészeti) piros rózsa látható. (A rózsák az 1905. május 5-én a Szenkébe fúlt kilenc penyigei kislányt jelképezik.)

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben