Ózdfalu

2023. február 20.

Ózdfalu lakossága

Ózdfalu lakossága 136 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Ózdfalu
  • Lakosság: 136 fő
  • Irányítószám: 7836
  • GPS koordináta: N45.9291 E18.0227
  • Terület: 8 km2
    • Ebből belterület: 0.35 km2
    • Ebből külterület: 7.65 km2

Ózdfalu címere

Ózdfalu címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs a tárcsapajzs modernizált változata. A pajzs alatt a pajzs csücskébe érő címerszalag, kontúrjai fekete vonallal kiemelten, két oldalt sarkai élesen vágottak, mint a település 1813-as pecsétjének palalerogramma változata.

A címerszalag aranyszínű, benne a település neve: ÓZDFALU. Két oldalt az évszám (a falu nevét ekkor említették először az írott források): a bal oldalon 12, a jobb oldalon 96, tehát 1296. A pajzs felett középről bal és jobb oldal felé kiinduló, a pajzs oldalára lenyúló barokkos címertakaró, bal oldal aranyszínű, jobb oldala sötétkék. Kontúrjai fekete vonallal élesen kiemelve.

A címertakaró felett aranyszínű ötágú korona, benne öt drágakő, három piros, kettő zöld színű. A korona jelzi, hogy a falu Árpád-kori település, nevét ugyan először 1296-ban említették, ami pedig azt jelenti, hogy már korábban is létezett. Pajzs alsó harmadában vágott, vágott alsó rész zöld színű, benne fekete harántolt vonalak. A szimbólum a földet, a megélhetést jelenti, hiszen lakói történelmük során a földből keresték kenyerüket.

A pajzs középső és felső harmada piros színű, felül bal és jobb oldalt két sárga helykitöltő pont, nyolcágú csillagként. Közöttük a címertanban stilizált, élével lefelé forduló, ezüstszínű eke, amely szintén a helyiek történelmi foglalkozására, a földművelésre, a mezőgazdaságra utal. Föld felett zöld színű, balra és jobbra ívesen hajló pálmaág pálmalevelekkel, mint a település 1813-as pecsétjében. A címerszimbólum megjelenik Baranya megye címerében is, tehát a pálmaágak jelentik a falu Baranyához való tartozását is. Pálmaágakból középen három zöld, ívesen hajló rozsszál, amely jelzi a település nevének eredetét.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben