negatív visszacsatolás

2023. március 24.

A negatív visszacsatolás olyan folyamat, amely során egy rendszer vagy folyamat kimenetét visszacsatolják a bemenetére annak érdekében, hogy korrigálják vagy csökkentsék a hibát vagy a zajt. Ez azt jelenti, hogy a rendszer visszajelzést kap arról, hogy mennyire közel van a kívánt eredményhez, és ez alapján korrigálja a működését.

A negatív visszacsatolás fontos szerepet játszik a műszaki rendszerekben, például az elektronikában, a számítástechnikában, az autóiparban és az ipari automatizálásban. A rendszerekben a negatív visszacsatolás segít a hibák és a zajok csökkentésében, valamint a rendszer stabilitásának és megbízhatóságának növelésében.

Például egy autó sebességszabályozója negatív visszacsatolást használ a sebesség fenntartásához. Ha az autó sebessége csökken, akkor a rendszer visszajelzést kap erről, és növeli a gázpedál nyomását annak érdekében, hogy a sebesség visszatérjen a kívánt értékre.

A negatív visszacsatolás használata lehetővé teszi a rendszerek számára, hogy pontosabbak és megbízhatóbbak legyenek, és csökkenti a hibák és a zajok hatását. Ezért a negatív visszacsatolás fontos szerepet játszik a modern technológia fejlesztésében és alkalmazásában.

Ajánló