Nagypeterd

2023. február 20.

Nagypeterd lakossága

Nagypeterd lakossága 662 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Nagypeterd
  • Lakosság: 662 fő
  • Irányítószám: 7912
  • GPS koordináta: N46.049 E17.8974
  • Terület: 11.63 km2
    • Ebből belterület: 0.77 km2
    • Ebből külterület: 10.86 km2

Nagypeterd címere

Nagypeterd címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs a csücskös talpú pajzs barokkos változata. A pajzs alakja azonos a település volt földesurainak, az Eszterházy család címerének címerpajzsával. Címerpajzs kívül vastagabb, belül vékonyabb fekete vonallal keretes. A keret és a pajzsmező egésze mély piros színű. Pajzsmezőben talpas, barokkos váza, mint a település 1774-es, első ismert pecsétjében.

A talp barna és világosbarna színű. A barokkos váza világosbarna, benne sötétbarna díszítések. Szélei vékony fekete vonallal kiemeltek. Barokkos vázában a zöld színű hármashalom, mint ősi magyar jelkép, ez egyben utal a földre, a föld termékenységére, arra, hogy az itt élők foglalkozása a múltban elsősorban földművelés volt. Hármashalom közepéből emelkedik ki a barna törzsű életfa, alul aranyszínű, a pávatollhoz hasonló motívum, felül két-két barna színű ág zöld levelekkel, barna színű termésekkel, legfelül balra és jobbra egy-egy sárga színű tulipán, alatta egy-egy zöld levéllel, felül az életfákra jellemző sárga színű rózsa.

A Peterd helynév a Péter személynév -d képzős származékából keletkezett. A Nagy- előtag Kispeterd előtagjával van korrelációban, vagyis szerepe megkülönböztető, és utal a két település közötti nagyság különbségére.

Nagypeterd első ismert pecsétje 1774-ből származik. A sigillum 17×25 mm-es ellipszis. Két, a szárán összekötött pálmaág között barokkos váza, melyből középen és két szélén virágok emelkednek ki.

Ajánló